I. GAŠPAROVIČ: Nemôžeme sa vyhýbať otvorenému dialógu s Kyjevom

06.05.2012 Poprad

Štrbské Pleso 6. mája (TASR) – Prezident SR Ivan Gašparovič určite na konferenciu hláv štátov strednej a východnej Európy v ukrajinskej Jalte (11. a 12. mája) pôjde. Vyhlásil to dnes po skončení summitu prezidentov Vyšehradskej štvorky (V4) na Štrbskom Plese. "V4 nebola kompletná, a preto sme nehovorili o nejakom spoločnom vyhlásení. Ja osobne, ak sa toto stretnutie nezruší, naň pôjdem, pretože som presvedčený, že Slovensko ako bezprostredný sused Ukrajiny, sa nemôže vyhýbať otvorenému dialógu s Kyjevom," povedal na tlačovej konferencii po ukončení summitu Gašparovič.

Tento otvorený dialóg nemusí byť podľa neho pre Ukrajinu vždy celkom príjemný, na druhej strane má náš východný sused dnes podľa prezidenta šancu pokročiť v otázkach európskej integrácie. "Zároveň je potrebné komunikovať o otázkach, ktoré sa objavili vo vnútropolitickom vývoji Ukrajiny. Myslím si, že takáto debata môže byť prospešná pre nás, pre Európsku úniu, ale aj pre Kyjev," zdôvodnil svoju návštevu Jalty Gašparovič.

Svoju účasť na konferencii v Jalte viackrát potvrdil aj prezident Poľskej republiky Bronislaw Komorowski. "Máme spoločný názor so Slovenskom, ktorý sa spája s tým, že sme bezprostredným susedom Ukrajiny. Každý z nás má vlastný názor na túto otázku, ja chcem povedať, že ak sa toto stretnutie uskutoční, ja sa chystám na ňom zúčastniť. My nemôžeme prikazovať, čo má robiť Ukrajina, ale preto máme byť v Jalte, aby sme im mohli niečo odporučiť alebo vyvinúť nejaký tlak na nich," zdôraznil Komorowski.

Na konferenciu do Jalty určite nepocestuje prezident Českej republiky Václav Klaus, ktorý svoju neúčasť potvrdil už v minulom roku. Účasť svojich kolegov zo Slovenska a Poľska však bližšie komentovať nechcel. "Česká republika nie je susedom Ukrajiny, preto má trošku iný pohľad, iný záujem, ja som jasne vyjadril svoj nesúhlas s praktikami, že sú politici zatváraní do väzenia z čisto politických rozhodnutí, to je pre mňa absolútne neprekročiteľná vec a nemienim sa s tým zmieriť. Ja tým však nijako nehodnotím rozhodnutia kolegov prezidentov ísť na Ukrajinu, plne to rešpektujem," ubezpečil Klaus.
 

Vyberte región